Närma sig

Tips

Hur närmar man sig en skygg katt

Det finns olika sätt att närma sig en skygg katt: antingen kan ägaren låta katten bestämma takten och gömma sig så länge den vill. Detta passar vissa katter, men långtifrån alla. Många skygga katter behöver en ägare som hela tiden närmar sig dem. Att inte låta katten ha några gömställen kan vara effektivt eftersom den då tvingas konfronteras med människor. Visserligen gör det att katten är mycket rädd i början, men den brukar snabbt inse att människor inte är så farliga som den tror.

Det bästa sättet att få kontakt med en skygg katt brukar vara att ge katten mat och att leka med den. Genom att ge till exempel räkor, skinka och leverpastej till katten kan man få den att äta ur handen. Det kan också vara lättare att röra katten när den äter.

När katten är fullt upptagen av att leka glömmer den bort att vara på sin vakt och man kan komma närmre katten än annars. Leksaken bör vara fastknuten i ett snöre, eller så kan man använda en laserpekare (finns på Teknikmagasinet). Fördelen med en laserpekare är att katten inte förknippar den röda pricken med människor och därför inte skräms av den. Människan som leker är först flera meter från katten, men sedan vågar katten leka nära människan. Ibland går det till och med att få en skygg katt att krypa upp i knäet genom att peka med laserpekaren, men katten brukar snabbt springa bort den när den inser var den har hamnat! En laserpekare går också att använda utan att människan rör på sig, vilket är en fördel eftersom hastiga rörelser skrämmer en skygg katt. Att leka med en skygg katt fungerar ofta bättre för kattungar än för vuxna katter men även för vuxna katter är det bra. En förvildad katt som gått hemlös har kanske aldrig lekt och därför blir den extra glad när den upptäcker hur kul det är att leka.

Det allra viktigaste är att vara i närheten av katten. Sitt en meter bort, prata med katten, läs en bok, titta bort eller blinka långsamt mot katten. Den kommer att slappna av mer och mer och din närvaro känns mindre och mindre farlig. När katten kan blunda fastän du står i närheten, eller blinkar mot dig, har den redan börjat slappna av och gilla dig.


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.