Skygg katt

VAD ÄR EN SKYGG KATT?

En skygg katt litar inte på människor och blir lätt stressad. Händer och hastiga rörelser är skrämmande. Ofta går den skygga katten inte att klappa. Alla skygga katter är individer men de har vissa saker gemensamt. Vissa är bara lite skygga, andra mycket skygga. Vissa är rädda hela tiden, andra är rädda när de befinner sig på golvet men kan klappas när de ligger ner. 

Rädslan kan bero på att katten har blivit illa behandlad av människor. Katten kan också vara förvildad. En förvildad katt är en tamkatt som mist kontakten med människor. Det kan till exempel röra sig om en sommarkatt som blivit övergiven av sin ägare.

För att en katt ska bli social och tam krävs kontakt med människor, helst medan katten fortfarande är unge. Om en katt växer upp utan att bli hanterad av människor kommer den att bli förvildad.


ÄR SKYGGA KATTER AGGRESSIVA?

En katt som är rädd och stressad eller har panik kan reagera genom att försöka fly, eller genom att bli aggressiv. Alla katter kan bli aggressiva om man stressar dem tillräckligt mycket. Eftersom skygga katter lättare blir stressade måsta man vara mer varsam med en skygg katt. Att katten rivs eller bits beror oftast inte på att den är arg utan på att den är rädd. Ofta bits eller rivs katten inte hårt utan vill bara skrämmas och få människan att backa, men en riktigt stressad katt kan skada t.ex. händer. Om du blir biten och ett djupt sår uppstår, kontakta alltid din vårdcentral för att få antibiotika.

RÅD TILL DIG SOM FUNDERAR PÅ ATT SKAFFA EN SKYGG KATT

Har du nog med tålamod för att inte ge upp i förtid? Vill du arbeta med katten? Står du ut med en katt som inte är perfekt från början? Står du ut med att inte kunna klappa katten direkt när du får hem den? Grattis, i så fall kommer du att få en underbar katt. Om du ger en skygg katt chansen att bli trygg i ditt hem kommer du att uppleva många glädjestunder. När du äntligen kan klappa katten, när den stryker sig mot dina ben för första gången, när den blivit helt tam – alla dessa ögonblick kommer att göra dig så glad att det uppväger energin du behöver lägga ner på att socialisera din katt. Bandet mellan ägare och katt blir ofta ännu starkare hos en skygg katt som lär sig lita på sin ägare, än hos en social katt som genast litar på alla människor.

TIPS TILL DIG SOM HAR EN SKYGG KATT

Det viktiga är att alltid vara snäll mot katten så att den börjar lita på att du inte vill skada den. Undvik att vara arg på katten. Vänta med uppfostran tills katten börjat bli tam.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.