Transportburen

Tips

Att få in en skygg katt i en transportbur

Det är ofta svårt att få in katter i burar eftersom de blir rädda när man tar tag i dem och stänger in dem. Det viktiga när du hanterar panikslagna katter är att själv hålla dig lugn och stressa katten så lite som möjligt. Var effektiv men inte stressad eller överilad. När man ska få in en skygg katt i transportbur är det viktigt att först minimera utrymmet så att den inte kan springa iväg. Stäng t.ex. in dig och katten i ett litet rum. Försök se till att det inte finns så mycket möbler som katten kan gömma sig bakom, eller saker som den kan välta omkull ifall den får panik. Det är bra att vara två personer. Ha alltid en bur där du snabbt kan få igen dörren. Det är bra att avdramatisera buren genom att alltid ha den framme. Om katten gömmer sig mycket kan den välja buren som gömställe och då är det lätt att bara stänga igen dörren.

1. Brickmetoden: Ett sätt att få in katten är att använda en bricka och mota in katten i buren. Detta fungerar bäst om katten t.ex. sitter i ett hörn, eftersom brickan bara kan stänga av en reträttväg. I bästa fall tycker katten att buren verkar trygg och springer in där självmant. I annat fall kan den försöka fly.

2. Handmetoden: Om du behöver ta tag i en katt som har panik är det bra att ha handskar och tjocktröja för att inte bli riven. Ha gärna också en filt som du kan fånga upp katten i. Få ett fast grepp om den och stäng in den i buren. Ibland fungerar det bättre att ställa buren med dess öppning mot taket och föra ner katten med fötterna först.

3. Kojmetoden: Om du kan lyckas få katten att springa in i t.ex. en koja som bara har en öppning kan du sedan ”hälla” över katten till buren genom att hålla burens öppning mot kojans öppning och sedan varsamt vända på kojan. När katten är i buren skjuter du in en bricka mellan burens öppning och kojans öppning. Stäng burens dörr så mycket det går utan att ta bort brickan, ta bort brickan och stäng dörren.


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.