1000-talet till 1600-talet

Redan på 1200-talet sattes en hetsjakt igång mot katterna med den katolska kyrkan i spetsen. Katter ansågs ha samröre med djävulen och vara allmänt ogudaktiga.

Lägligt nog så startade ju även kampen mot häxor under denna period så man kan säga att jakten på häxor och katter gick hand i hand. Katten ansågs viktig för häxkonsten och den ansågs vara en demon eller till och med djävulen själv.

Dom stackars katterna blev liksom dom anklagade kvinnor brända på bål eller hängda och flådda levande. All denna förföljelse ledde till att katten i mitten av 1400-talet faktiskt nästan försvann helt och hållet .

En hemsk historia är om då staden Ypres i Belgien på 900-talet anklagades för att dyrka katter och för att rentvå stadens folk bestämde greven att man årligen skulle kasta ut 2-3 katter från stadstornet. Man slutade inte kasta ut katter förrän 1817.

Mot slutet av 1700-talet upphörde häxjakten och även jakten på katterna som åter kunde börja fånga möss och råttor i lugn och ro och man upptäckte även här hur nyttig och användbar katten var.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.