Bortsprungen

Om din katt har sprungit bort

Om din katt sprungit bort eller om du hittat en katt så rekommenderar vi den nationella databasen VILSE.NU. Där kan man söka bland bortsprungna och upphittade katter från hela Sverige. Man kan annonsera gratis och det finns även mängder av goda råd och tips.

Gör så här:

1. Om din katt är köpt på Kattstallet och bortsprungen, kontakta Kattstallet snarast på 08-40909410

2. Anmäl katten försvunnen till polisen (anmälan görs online). Polisen har register över bortsprungna och upphittade djur.

3. Anmäl katten saknad till kattregistret hos Kennelklubben 08-795 30 00 om katten är id-märkt/chippad. Kontakta även SVERAK 033-10 15 65 om din katt är registrerad där.

4. Sätt upp affischer i området där katten försvann, i zoo-affärer, djurkliniker och matvaruaffärer. Utlova gärna hittelön. Berätta för dina grannar och påminn dem ofta så att de inte glömmer att du fortfarande letar efter din katt. Tänk på att ju fler affischer ju fler ser dem!

5. Be grannar/närboende att kolla i sina garage, uthus, lador, bodar, vedskjul o dyl. så att din katt inte har blivit instängd på något sådant ställe där dörrar kan ha varit tillfälligt öppna. Många katter är rädda för främmande människor, be därför helst att själv få komma in och leta efter katten. Använd en ficklampa med LED-ljus när du letar. En katts ögon syns väl på långt håll av detta ljus och även då man lyser i buskar, snår, husgrunder etc.

6. Efterlys katten på olika katthemsidor. Exempelvis Stockholms Katthem, Djurhjälpen i Vaxholm och Kattkommando Syd. Kontakta de olika kattorganisationerna.

7. Annonsera i lokaltidningar och på Blocket.

8. Sätt ut mat där katten sågs senast. Detta hjälper till att hålla katten kvar i närområdet. Sätt flera skålar lite dolt i buskage och lägg ut ny mat varje dag så att den alltid är fräsch, helst morgon och kväll. Välj kattmat med stark doft som lockar till sig en hungrig katt.

9. Om din katt blivit skrämd och är skygg för människor kan du behöva fånga in den med en fälla. Fällor finns ofta att låna från katthem och andra organisationer. Ibland är det möjligt att få låna från kommunens viltvårdare. Genom att regelbundet ställa ut mat får man katten att återkomma till samma ställe så att man lättare kan fånga in den med fällan.

Ge inte upp! Det kan ta lång tid att få tillbaka sin katt. Kontrollera att affischerna sitter kvar. Ibland kan det ta tid innan katten visar sig för människor. Katten kan ha blivit skrämd och ligger och trycker. Ha tålamod och ge inte upp på din katt!


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.