Byggdagbok Kattstallet 3.0

Här kommer jag att berätta lite om vad som händer på plats i Troxhammar och hur arbetet fortskrider.

verksamhetschef Careen True

Slutet är nära nu!


Nu sitter jag i mitt nya kontor och har precis haft besök av länsstyrelsen som varit på här. Kattstallet bedriver sin kattverksamhet med tillstånd av Länsstyrelsen och innan några katter får komma till oss måste vi alltså ha tillstånden klara.

Men de senaste vekorna har arbetet spurtat på i rasande fart och det mesta är klart! Det är lite kvar på brandtrappan och lite småsaker här och var samt uppackning av de 4 fulla lastbilslass med saker som vi hämtat från Vällingby. Vällingby står nu tomt och vi ska lämna det så snart vi kan.

Loppisen
och kafeet växer sakta fram

Vi har ju byggt på ett tredje plan för vår loppis och arbetet med att ställa allt tillrätta där pågår för fullt.

A small step for mankind men ett stort steg för Kattstallet

Vi har ju byggt på ett plan i fastigheten och nu börjar trappan till det planet bli klart. Det har gått att ta sig dit via hissen eller en stege som stått där trappan nu står men nu äntligen börjar den bli klar. Snickar Micke skulle ha blivit klar idag men det är liiite kvar och han ville inte stressa klart det för han ville att den skulle bli så bra som möjligt. Jag tänker inte säga emot honom om det! Men, nästa vecka har vi alltså trappan på plats! Vi har även börjat säkra den befintliga trappan för att möta de krav som ställs på den.

Våra kontor är nästan helt klara

De allra flesta rum på Kattstallet är vitmålade men våra kontor har fått lite färg. Vi har för enkelhetens skull (även om det faktiskt var en slump) gjort höger grönt och vänster rött. Lite som handtagen på cyklarna för barn en gång i tiden. Vi får väl helt enkelt känna oss omedvetet pedagogiska! Men tyvärr ser färgen inte riktigt ut som den gör i verkligheten i det ”röda” rummet, men den ÄR lite gammelrosa.

Efter regn kommer solen, på Kattstallet kommer ljuset efter mörker

Elektrikerna kämpar med att ljusa upp tillvaron på Kattstallet och arbetar frenetiskt med eldragningar på hela plan 1 & 2. Vi börjar se ljuset i tunneln men innan det tänds är det fortfarande mörkt! Vi väntar med spänning på kraften av ljuset i våra lokaler.

Ventilation, ventilation och ventilation

Ni som varit i Vällingby vet att det är ventilationsrör precis överallt! Nu har ventilationskillarna kommit igång även i Troxhammar och det monteras rör till höger och vänster. Det enda som är viktigt för mig i allafall i samband med installation av ventilationen så är det att det inte ska finnas några rör inne hos katterna. Det kommer att påverka hur det ser ut i övriga delen av lokalen – men det är ju viktigast att det är så bra som möjligt för katterna!

Ett litet projekt återanvändande av saker som fanns i lokalen

När vi kom in i vår lokal fanns en väldigt lång och fin ”planka” uppsatt som hylla. Eftersom den var så fin valde vi att återanvända den till en sittbänk utanför två avdelningar. 

Semestrarna är slut
och arbetet är i full fart efter sommarens ledigheter

Målarna var först på plats igen efter sommaren och har under augusti månad målat för glatta livet – det är svårt att förstå HUR mycket målning det faktiskt är när man bygger nya väggar överallt! Nu börjar de närma sig slutet och det blir så fräscht och ljust överallt!

Nu tar vi
SOMMARLEDIGT 

Nu tar vi sommarledigt, snickarna kommer tillbaka i september. Under tiden ska förhoppningsvis målare, elektriker och rörmokare hinna ikapp så vi kan avsluta detta lilla bygge någon gång!

Önskar er alla en trevlig sommar!

Plan 3 tog form och fick en dörr

Arbetet med plan 3 har skett lite i blindo då det inte funnits några fönster och det har inte gått att få in material annat än genom ett hål där fönstrat satt där vi satt i gen den med en träskiva mellan leveranserna. Men det har gått bra – ska bli spännande att se det sen i ordentlig belysning!

Du måste ju vara med själv på bilderna

Sen jag drog igång byggbloggen har Lotta, Kattstallets ordförande legat på mig om att jag måste ju ta bilder på mig själv när jag jobbar. Hm, jaja. Här kommer lite bildbevis på när jag lade golvet i toan på plan 2!

Man ska ha en stabil grund att bygga verksamheten på

Golv, golv och åter golv! Arbetet och materialvalet med golven i de olika utrymmena har varit ett ständigt pågående projekt! Vi har ju valt klinkers i de flesta våtutrymmena samt i hela karantänsdelen och det har tagit ganska mycket tid – men det blir SÅ värt det! Supersnyggt – särskilt karantänsgolvet! Inne på avdelningarna har vi valt att lägga ett vinyl golv (klickgolv). När snickaren Jonny öppnade förpackningen var hans min total uppgivelse. Jonny hade ju lagt trägolvet precis på plan 3 och såg framför sig samma ”slit” men efter en timme in i arbetet ungefär kom han och meddelade att han verkligen gillade golvet – väldigt enkelt att lägga och framförallt är det väldigt snyggt. Valet på vinylgolv blev för att vi inne på avdelning vill ha ett golv som klarar utspillda vattenskålar och kiss om olyckan är framme. Fint blev det hur som!

SnickarPuls Micke fixade det och det tog bara 45 minuter!

Okej, okej! Han får väl fortsätta att vara stöddig eftersom han ju faktiskt har på fötterna för det! Det gick både fort och bra att sätta kaklet! Visserligen fick han lite assistans av Jonny, men ändå! Snyggt jobbat (trots att han hade publik med tidtagarur)! OCH han lämnade fogningen till mig!!

Nu är vi överallt solen och värmen får oss att vilja bli klara

Sommaren närmar sig och vi känner alla att vi vill avsluta det stora arbetet med bygget. Nu arbetas det för fullt av alla hantverksgrupper för att arbetet ska flyta så smidigt som möjligt så vi sen kan böra att flytta på riktigt. 
Målaren är klar på plan 3 och nu försöker vi färdigställa så mycket som möjligt både på plan 1 och 2 innan vi sen rör oss uppåt!

Vår stöddige snickare Micke har meddelat att han ska kakla över diskhon i volontärsrummet, det ska ta en timme… Så nu ska jag sätta tidtagaruret och kolla – fortsättning följer!

Med solen växte gräsmattan 

Det har ju varit så kallt så man har ju inte riktigt reflekterat över att det även finns en utemiljö! Men Marie och Carina från Kattstallet kom och hjälpte till och snygga upp även den!

Småfixet det som tar sån tid  men gör en lycklig i själen

Småfix, när väggarna är klara och man börjar med att ta tag i allt man lämnat för att istället fokusera på de stora sakerna. Småfixet ger känslan av att man börjar slutföra, att man börjar se resultatet. Men oj vad det tar tid och det tar liksom aldrig slut!

Spackla, måla, spackla, måla and och igen…

Vår målare Per Danielsson har slitit hårt för att hålla tempot med snickarna, städa upp efter oss som kaklat och för att fixa brandskyddsmålningen på plan 3.

Mödan blev belönad, hissjäveln  blev bättre än väntat

Efter all planering, bilning och allt som förberedelserna för hissen innebar så blev den i slutändan bättre än vad jag från början sett framför mig. Det blev inte den gigantiska kloss mitt i rummet som kändes malplacerad, den smälte in. Faktiskt så mycket att en besökare som kom inte ens tänkte på att den var där, förrän jag sa att hissen redan var monterad!

Hissjäveln kom på plats

Att installera en hiss har prövat oss och den är nu allmänt kallad hissjäveln. Det började med att det på ritningarna såg väldigt bra ut med placeringen av var den skulle vara. Däremot, väl på plats insåg vi att det skulle bli en katastrof om den placerades där den var inritad. Så snabbt inleddes en omritning av hissens placering. Att flytta hissen innebar konsekvenser för utformningen av alla plan och vi blev tvungna att tänka om helt. Sen fick vi fram en plan och då kom vi fram till att trappan skulle bli obrukbar. För att göra en lång histora kort, vi var inte glada. Det landade slutligen i nya ritningar, ny planlösning och efter en upphandling så även en tung inköpskostnad. Så när det var dags för hissen att komma så insåg vi att vi behövde gå ner 5 cm i golvet för att slippa en ramp som stack ut 45 cm i gången. Min son och jag roade oss på långfredagen med att lösa problemet och jag har lovat honom (och mig själv) att aldrig mer bila i betong!!

Karantänen börjar arta sig golvet utanför karantänsrummen har påbörjats

Micke Siirala kom till undsättning och har lagt golvet i vår karantän. Vi behövde lägga ett golv i karantänen som vi från början tänkt att vi skulle nöja oss med att måla. Vi behöver försöka hindra markradonen att sippra in i lokalen och golvet är nu tätat och förhoppningsvis räcker det tillsammans med ventilationen som kommer senare också!

Plan 2 börjar ta form och man ser strukturen

SnickarPuls med Micke och Johnny har satt upp väggar och man kan känna in rummen. Det har blivit några stopp på vägen av diverse anledningar men nu är de i full gång igen!

DAG 96-101

När man tror man är klar ser man att det är en bra bit kvar och dessutom större utmaning

Jag trodde jag var klar med kaklet, det kändes så! Men icke, massor med kartonger kvar och dessutom ska det in en massa klinker på golven!

DAG 91-95

Bottenvåningen snart klar och kaklingen är snart klar också tack och lov!

SnickarPuls öser på i vanlig fart och i karantänen har jag idag satt den sista väggen i ett karantänsrum. Nu är det bara resten av kaklet kvar! Men det blir bra och supertack till Micke Sirala (tror han heter så) som klev in och hjälpte mig mot slutet. Krister & Robert från Elmännen Järn & Co har dessutom satt pricken över i genom att få in belysningen i rummen. Vi hade i veckan även platsbesök av kommunen och vår kontrollansvarige Göran och det var inga anmärkningar, däremot behöver vi fundera på hur vi ska kunna säkra upp våra räcken då de inte är tillräckligt säkra. 

DAG 86-90

Fullt ös hela veckan och bygget börjar ta form trots den oväntade utvecklingen med stålkonstruktionen

Micke och Johnny på SnickarPuls har jobbat febrilt hela veckan och det ger som alltid snabba resultat när de sätter fart! Målarn, jag och Micke som hjälpte till med svetsningen av stålbalkarna har roat oss i karantänen där vi kämpat på för att slutföra. Lite skyltar har kommit som ska upp och hålet för hissen har sågats ur.

DAG 81-85

Det går fort när man har kul den nya våningen tar form och man börjar få känsla för rymd

Enligt konstruktören så skulle det nya planet vila på en hel massa stål. efter mycket vånda från snickarna så har de löst det och det har rasslat på väldigt fort för att få strukturen och nästan hela golvbjälklaget. Det har dock krävts lite extra fikabröd och kafferaster eftersom stålbalkarna på 12 meter inte är helt enkla att jonglera runt med. 

DAG 76-80

Nu påbörjar vi en trappa upp och det nya våningsplanet

Byggloven är klara för byggstart så nu inleddes arbetet med den nya våningen. Eftersom killarna på SnickarPuls bankar så väldigt så flyttade vi ner kontor och fikarum till den snart klara bottenvåningen.

DAG 71-75

Betongen som försvann
har nu fyllts igen

Efter allt stul med att få upp betongen så hra nu rörisarna från Backeus varit och fyllt dem med rör. Därefter har vi fyllt igen hålen med ny betong. Helt klart värt besväret!

DAG 45-70

Dåligt uppdaterat men det har hänt en del i Troxhammar under helgerna

Snickarna från SnickarPuls gjorde vad de kunde innan deras del var klara och de gick på julledigt (åter 7/2). Under tiden har jag arbetat med att få en lösning på betongproblemet. Efter försök med andra kunde Rickard på Storstadens Diamantborrning hjälpa oss – Rickard hade, visade det sig faktiskt gjort samma jobb åt oss i Vällingby. 

Golven och färgen har i det stora hela kommit på plats på bottenplan

Målaren Per Danielsson har tuffat på med spacklign och målning och väggarna inne i de nya rummen är klara. Lilla Berga gård med Jocke i spetsen har fått in mattorna i de rummen som ska ha mattor och är nästan klara med undantag för det lilla rum som behövde lite rör i sig.

Stoppa ner saker i de stora rännorna när de äntligen gjorts.

Killarna från Backéus Rör är här denna vecka och lägger i rör i de uppskurna rännorna. De passar samtidigt på att fixa lite med våra element, ”trimma” bergvärmen och dra in vatten i de utrymmen som vi vill ha dem i.

Kakel och bygglovet har varit mina fokusområden

Under de senaste veckorna har jag förutom att ha en del ledigt över jul och nyår fortsatt med kaklingen. Jag har även kompletterat och haft samrådsmöte med kommunen och vårt bygglov är nu klart och redo för snickarna när de kommer tillbaka. Efter rivningen av väggen till mitt kontor har jag flyttat upp och jag har tillbringat en vecka med att försöka få bort så mycket byggdamm som möjligt. Jag har också beställt en massa betong för att fylla igen allt igen och dessutom beställt ytterligare 120 kvm klinkers då vi beslutade att ha klinkers på golvet på bottenvåningen. Jaja, det blir kul! Den här gången valde jag betydligt större plattor så det blir ju inte lika många att lägga – alltid något!

DAG 36-40

tempot avtar inför jul och inväntande av bygglovet

Den här veckan har snickarna varit lite frånvarande men jag har istället haft sällskap av rörmokarna på Backeus Rör som fixat med lite rördragning och flyttat runt element. Mattläggarna från Lilla Berga Gård har påbörjat mattläggningen. Vi skulle ha haft en kille här som skulle hjälpa till med betong men det blev lite förskjutet pga sjukdom. Jag själv har påbörjat mitt ”lilla” kakelprojekt och fick även där ta en paus i väntan på rätt verktyg för att fixa skärningen av plattorna – så fortsättning följer och jag tror julen för min del är klar om vad jag ska göra!

ÅTERBLICK

Idag,  25 november med bild på väggen från 17 oktober 

Det ser ju inte riktigt ut som det gjorde för lite drygt en månad sedan! 

DAG 31-35

Den här veckan har det hänt saker som faktiskt syns!
Arbetet med att slutföra plan 1 har inletts och golv har lagts i fikarummet och kontoret, glarutor har satts in för att få dagljus till korridoren och karantänen har blivit en egen del i lokalen med nya dörrar. Rummen har försetts med dörrar och beslag och färgen är vald till fikarummet och kontoret.

Nu blir det lite stiltje i väntan på betonkillen som kommer nästa vecka och därefter ska vi försöka få klart det mesta på plan 1 innan vi stänger ner bygget över helgerna (och jag får börja kakla i lugn och ro).

DAG 26-30

Glasrutor saker som inte syns och socialisering

Hela veckan handlade om att fixa småsaker, ta ner stegarna framför fönstren, jämna av järnbalkarna så att mattläggaren kan göra sitt, ta ner fler elarmaturer som inte ska användas, måla andra varvet av brandskyddsfärgen på bjälkarna och sätta i alla fönster i karantänsrummen.

Målare Per och jag avslutade veckan med en afterwork hemma hos snickaren Micke och inte helt otippat var det förstås hans katter som stal showen!

HJÄLP – HUR TÄNKTE JAG NU?!

Kakelprojektet inleds och jag tvivlar på om jag är riktigt klok.

Efter att rörläggarna lagt in golvvärmen i karantänsrummen så har snickarna flytspacklat dem och vi har gjort dem färdiga för att kakla. Det har rollats primer och våtrumsmassa (även om det nu inte är våtrum) för glatta livet och nu är det startklart för att sätta igång.

På väggarna blir det ett blankt vitt kakel och på golvet en grå klinker som jag försäkrat mig om ska vara så oporös som det går att få dem för att undvika onödiga bakteriehärdar.

DAG 22-25

I väntan på arkitekter, konstruktörer och allt annat pappersarbete kring ett bygge så har denna vecka i stort bestått av kontakter med andra leverantörer och planeringar. Vi har tagit hjälp av Lilla Berga Gård som ska hjälpa oss med en del plastmattor och leveransen har nu kommit på dem och vi inväntar med spänning betongkillen som ska göra det möjligt att dra fram lite vatten och avlopp till de utrymmen där det behövs. 

KAKEL & MERA KAKEL

I ett svagt ögonblick sa jag ”det är lugnt, jag kaklar”. När pallarna (det här är en av 3) dök upp insåg jag att oj, det är en hel del kakel. Men, nu jäklars ska det sättas kakel!

DAG 21

2022-11-07 

Idag är jag i Vällingby, förutom att hantera arbetet på plats här har jag också möte med Fredrika på e-l-e Arkitekter idag, det är hon som hjälper oss med ritningarna. Vi har kanske slutligen en lösning på hissens placering, även om det inneburit en del kompromisser ifrån ursprungsplanen. Samtidigt som jag är här så är målaren på plats och målar, rörmokarna lägger in värmegolvet och snickarna och jag ska sen gå loss på att slutföra karantänen när de är klara!

DAG 17

2022-11-03 

Snickarna har arbetat på så att rummen i karantänen blev klara tills rörmokarna kom in och tog över. Det som hänt är att det limmats på skivor som golvvärmen sedan ska placeras i. Torktiden är minst 48 timmar så det passade ju bra att göra det inför helgen. Målaren har fortsatt att följa efter snickarnas framfart.

DAG 14

2022-11-01

Efter söndagens begivenheter så tillbringades måndagen med vidare diskussioner med arkitekten, beställning av byggmateriel och en glad överraskning vid dörren när jag kom dit på morgonen! Killarna hade ju påbörjat arbetet inne i karantänen innan helgen och de har fortsatt med det. Det har även kallats in rörmokare eftersom vi vill skämma bort våra kissar i karantänen med lite golvvärme.

DAG 12

2022-10-30 

Öppet Hus! 
Vi var så osäkra inför detta om vilken uppslutning det skulle bli, vi vet ju hur det kan bli en del på våra specialsöndagar men skulle folk vilja komma på en byggarbetsplats utan katter?
Ja, det ville de! Det var så kul att se alla som var nyfikna på arbetet och som var lika glada över vår flytt som vi själva är! Tack alla ni som kom och stöttade och peppade, det gav verkligen energi till att jobba stenhårt med att få igång verksamheten i våra nya lokaler så fort som möjligt!

DAG 11

2022-10-29

Sista förberedelserna inför helgens Öppna Hus!

Katt-fix

Vi har försökt få klart kattavdelningarna så mycket det går och har byggt upp de små inskolningsrummen vi har på avdelningar. Tanken med dem är att nya katter ska kunna vänja sig med den nya miljön utan att redan befintliga katter ska bråka med dem innan de bekantat sig med varandra.

Avdelning

Avdelning

DAG 9

2022-10-27

Samtidigt som killarna gör vad de ska på bottenvåningen så har jag tagit mig upp en våning för att få en överblick av hur de nya tankarna kring hissens placering påverkar resten av lokalernas utformning.

DAG 8

2022-10-26

Arbetet med bottenvåningen är igång med målning, snickrande och elektriker. Det som inträffade var att vi insåg att hissens placering i enlighet med arkitektens ritning inte skulle fungera. Så… Det blev för min del fullt fokus med att försöka hitta en ny lösning och fundera igenom hur vi skulle lösa problemet.

DAG 4

2022-10-21

Nu är det verkligen igång, byggarna har jobbat på och det börjar synas ett skal av hur det kommer att bli och de har påbörjat inne i karantänen. När väggarna kommer upp kan man också ”känna in” rummen och i värsta fall modifiera planerna lite så det passar in sen i vår verksamhet som vi vill. Under de senaste dagarna har jag också haft en del samtal med leverantörer av hissar som ska gå mellan våningarna så att alla kan komma och besöka oss. Det har även förts samtal med det lokala byggvaruhuset XL Bygg om samarbete och sponsring. Våra vänner från If har varit här också för att kika lite och för att fundera på vad vi kan göra i framtiden. En sak som If och vi är lite inne på är fototapeter. Vi har ju såna idag i Vällingby och självklart vill vi liva upp med lite nya motiv i de nya lokalerna också

DAG 1

2022-10-18

Idag var snickarna på plats, Micke och Johnny från SnickarPuls som kommer att göra större delen av byggnationerna. Eftersom de var så snabba så var vi även tvungna att blixtinkalla elektrikerna från Elmännen Järn o Co också för att få undan den gamla elen och för att planera och förbereda för den nya eldragningen, belysningen och armaturer som ska upp så att det blir lyse i lokalen.

Vi har under dagen modifierat våra planer och vi konstaterade att det nog inte blir sista gången innan vi är klara!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.