När du skaffar katt

SKAFFA KATT

Innan man skaffar katt bör man fundera igenom om man verkligen kan ge en katt ett föralltidhem. Nedan hittar ni några saker som alla är bra att fundera över innan ni fattar beslut om att ta hem er nya katt.

ÅLDER PÅ KATTEN

Beroende på din livssituation kan ålder av katt som du skaffar vara mer eller mindre lämpligt. Vi på Kattstallet hjälper dig att fundera kring vad som passar just dina förutsättningar och livssituation.

LIVSLÄNGD

En katt kan leva i upp till 20 år. Har du möjlighet att ta hand om katten så länge? Titta framåt, vad gör du om 5-10 år? Detta gäller främst när du köper en kattunge, men även då du köper en äldre katt kan ni ha många år tillsammans framför er.

SÄLLSKAP

Katter är sociala djur som kräver sällskap, i motsats till vad många felaktigt tror. Därför bör du fundera över hur mycket du är hemma och hur mycket tid du kan ägna åt din katt. En möjlighet om du är borta på dagarna är att skaffa två eller fler katter, men även de behöver sällskap och tillsyn. För att du ska kunna skapa en bra kontakt med dina katter rekommenderas att du är hemma och umgås med dem så mycket som möjligt.

ALLERGI

Om du har allergi i familjen föreligger en risk att du utvecklar allergi mot katten. Även om du inte märkt av din allergi tidigare finns risk för att den utvecklas då du skaffar katt. Kattstallet säljer inte katter till allergiker, för att katterna inte ska tvingas flytta i onödan. Det är heller aldrig roligt att lämna tillbaka en katt man fäst sig vid pga allergierna.

INNE/UTE

Kattstallet säljer både inne och utekatter. I vissa fall ställer vi specifika krav på om katten ska vara inne eller utomhus. Vi säljer inte utekatter till de som bor nära en tättrafikerad väg eller andra olämpliga miljöer, då en stor olycksrisk föreligger. Med utekatter menar vi katter som har möjlighet att gå in och ut som de vill, att ha en katt utomhus hela tiden anser vi direkt olämpligt.

SEMESTER

Hur gör du när du reser bort? Det bästa är om du känner någon som har möjlighet att ta hand om katten medan du är borta, men om du reser mycket bör du tänka efter om du har tid att ge en katt ett bra liv.

FÖRSÄKRING

Veterinärförsäkrar din katt! Olyckor och sjukdomar kan dyka upp oväntat och är kostsamt. Det är djurägarens skyldighet enligt lag att ge katten den veterinärvård den behöver. Det kan alltså bli väldigt kostsamt om olyckan är framme!

FODER

Ge din katt ett bra foder! När du tar hem din nya katt bör du dessutom göra en mjuk foderövergång till den mat du ska ge hemma eftersom katter har känsliga magar och det är aldrig roligt med en magsjuk katt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.