Det finns arkeologiska fynd från Indusdalen som visar att det fanns katter i Indien redan för 4000 år sedan. Och DNA-studier har visat att katter som följt med handelsmän till Indien kring 100-200 förmodligen parat sig med lokala Indiska vildkatter.
Indien
Shashti – gudinna i indisk mytologi, förknippad med bl a barnafödande och barns välbefinnande avporträtteras ridande på en katt. Jmf Bastet…
Islam
Även inom islam respekterades katterna. De avbildades ofta tillsammans med lärda män eftersom det var uppskattat att de höll efter mössen i biblioteken som annars skulle förstöra böckerna. Det finns flera berättelser om profeten Muhammed och katter, bl a en om hur Muhammed skar av ärmarna på sin klädnad för att inte störa sin katt Muezza som somnat på den. Islams positiva syn kan tyvärr ha bidragit till den kristna förföljelsen av katten.
Skandinavien
Vårt ord ”Katt” kommer från det romerska ordet Catus. De första benfynden av katt i Sverige är från 100 e Kr i Västergötland i en kvinnograv som också innehöll guld och ben från en vinthund. Andra benfynd från järnåldern visar att man åt hund men inte katt.
Omkring 500 e Kr så var det vanligt att ha katt på gårdarna i södra och mellersta Sverige. Katterna skilde sig inte särskilt mycket från dagens katter men var något mindre och mer finlemmade. Att katterna inte bara var råttfångare utan också sällskapsdjur visas av att man hittat många kattskelett i barngravar. En liten kattfigur i bärnsten från Birka är den första avbildningen av en katt från vår del av världen.
Tyvärr finns också mindre trevliga fynd som visar att det även förekom att man födde upp katter för pälsen och att de flådda katterna getts som mat till hundar. Katter offrades också i Skandinavien, det visar fynd från sen järnålder.
I nordisk mytologi nämns att fruktbarhetsgudinnan Freja hade en vagn dragen av katter. Jmf Pasht som också drogs i vagn av katter. Vikingarna tog med sig katter på sina erövringståg. Man behövde hålla efter mössen även på vikingaskeppen.