Förstår du din katt?
Katter kommunicerar med oss på många olika sätt – det gäller bara att lära sig läsa av katten för att förstå vad den vill säga. Detta är inte alltid helt enkelt eftersom man oftast måste titta på ögon, öron, svans, morrhår och kroppshållning samtidigt. Därför har vi satt ihop en liten guide för hur du bättre ska förstå din katt.
Ögon
Ögonen är nyckeln till att förstå katten. Förutom att vidga eller minska pupillerna för att hantera ljusinsläppet så kommunicerar ögonen också kattens känsloläge. Utvidgade pupiller signalerar rädsla och upphetsning. Upphetsningen kan vara allt mellan spänning inför att fånga ett byte eller att matte kommer med middagen. Vid rädsla så är pupillen mer utvidgad ju räddare katten är. En arg eller självsäker katt har smala pupiller. Att en arg katt får smala pupiller handlar om att den då minskar risken för att skada pupillen i ett eventuellt slagsmål.
Långsamma blinkningar är ett sätt för katten att ta udden” ur en farlig situation och avdramatisera den för att undvika konflikt. Så om din katt blinkar mot dig så känner den sig trygg med dig. På samma sätt kan du blinka långsamt mot katten för att visa att du inte är farlig utan bara vill den väl.
Öron & hörsel
Öronen används också för att visa känslolägen. Katter som har öronen rakt upp och vridna mot dig ger dig all sin uppmärksamhet och är avslappnade. En katt som däremot viker ner öronen är störd över något. Ibland kan ena örat vara riktat mot dig men ett annat vrids åt ett annat håll. Då har något annat än du fångat kattens uppmärksamhet. Eftersom katter hör upp till 65 000 Hz medan människor bara hör upp till 20 000 Hz kan det vara något som du själv inte hör. Katten är mycket skicklig på att avgöra varifrån ett ljud kommer. På 1 meters avstånd kan katten placera ljudet med en felmarginal på 7 cm
Morrhår
I avslappnat läge hålls morrhåren lätt åt sidan men ju mer intresserad eller upphetsad en katt blir av någonting ju mer framåt åker morrhåren. Detta sker så att morrhåren kan fungera som känselspröt för att hitta rätt plats för att döda bytet. Katter ser nämligen dåligt på nära håll. Om katten är rädd så åker istället morrhåren bakåt och blir nästan slickade längs med huvudet. Detta sker för att visa att den inte är farlig och att den försöker undvika konflikt. Det gör också att huvudet verkar mindre än vad det är och katten inte framstår som ett hot. När katten behöver försvara sig för den istället fram morrhåren och i och med att musklerna i ansiktet aktiveras kommer den att verka större och farligare.
Dofter
Katten har ett betydigt mer utvecklat luktsinne än människan och dofter är en mycket viktigt del i katters kommunikation. Oftast handlar det om dofter som vi människor inte känner, ännu mindre kan tolka.
Feromon är dofter som katten producerar för att kommunicera. Feromoner utsöndras från olika ställen på kroppen beroende på vilken funktion kommunikationen har. Dofter som kommer från ansiktet handlar om geografisk orientering och emotionell stabilitet. Dofter som kommer från tassarna handlar om ägarskap eller avger ett varnande alarm till andra katter som kommer till platsen. Urin- och avföringsmarkeringar handlar om dominans och alarm. Katter som inte täcker sitt bajs i kattlådan visar tydligt vem som är top-cat i hemmet. Att kissa på fel ställe kan handla om att katten avger ett alarm för att varna andra katter om att något inte står rätt till.
Kroppsspråk
Katter har väldigt subtila skillnader i kroppsspråket. En avslappnad katt ser också avslappnad ut i kroppen. Blir den rädd gör den sig liten, hukar sig, sitter ihopkrupen eller går med böjda ben och med svansen mellan benen. En arg katt däremot gör sig så stor som möjligt för att skrämma sin fiende.
Svansen signalerar vilket humör katten är på. Svansen rätt upp, med lätt böjd tipp, visar att katten är glad att se dig. Om katten slår med svansen däremot så är det säkrast att hålla sig undan.
Ljud
Katter kan inte tala men ändå så pratar vissa katter oavbrutet med oss människor. De har helt enkelt lärt sig av oss människor, vi pratar – alltså behöver katten också prata med oss för att få det den vill. Jamandet är ett inlärt beteende som den lärt sig för att uppfylla ett syfte (få mat, gå ut, leka, få uppmärksamhet osv). Katter uppfattar antagligen oss människor som rätt trögfattade eftersom vi är så dåliga på att läsa deras mer subtila former av kommunikation och jamandet kan jämföras med när man pratar extra långsamt och tydligt med en person som har lite svårt att förstå. Även om människor inte är inblandade kan en katt jama men då endast för att påkalla uppmärksamhet om katten lever i grupp med andra katter.
Spinnandet är en inbjudan till kontakt men kan även ske när katten är sjuk eller till och med döende. Kattens spinnande har en läkande effekt på katten själv och troligtvis även på människor. Katten har varit nära människan i ca 10 000 år och förutom att den har lärt sig att jama för att få som den vill så har den även lärt sig att spinna lite högre, faktiskt samma frekvens som ljudet av ett jollrande spädbarn för att vi människor rent fysiologiskt ska reagera på kattens inbjudan.
Text och foto: Careen True

