Inred för katten

Tänk som en katt när du inreder! Skapa en stimuleranade miljö för innekatten och förebygg beteendeproblem. Hjälp den skygga och försiktiga katten att bli modigare och skapa harmoni för alla familjemedlemmar, fyrbenta såväl som tvåbenta.

Grattis!

Du har precis skaffat katt för första gången och nu inser du att katten raskt har tagit över hela ditt hem. Alla planer på att katten inte ska vara på matbordet, köksbänken, i sovrummet eller i din favoritfåtölj kan du glömma. Om du inte vill att katten ska vara på en viss plats så måste du erbjuda något som är lika bra, eller allra helst ännu bättre. I stället för att fya, schasa bort katten (och absolut inte använda vattensprutan för katten blir bara rädd för dig och sprutan men förstår inte varför den blir bestraffad), så behöver du räkna ut varför katten vill vara på ett visst ställe. Är det lite extra varmt och skönt just där? Är utsikten extra spännande? Vill katten hänga med dig? Händer det mycket eller är det lugnt och skönt? Vad kan du göra för att erbjuda samma attraktiva läge/upplevelse men inte mitt på matbordet?

Innan du beställer det största klösträdet du kan hitta eller den där mysig igloon som matchar soffan så fint – tänk efter vad som passar för just din katt. Klöser katten på soffan eller på mattan? Dvs föredrar den att klösa vertikalt eller horisontalt. Gillar den att ligga högt uppe och spana eller vräka sig på husets mjukaste matta eller både ock? Är den en värmedyrkare som diggar elementen och det soligaste fönstret eller blir det för mycket av det goda? Och vilka dagliga rutiner har katten? När och vara vill den vara med familjen och när vill den helst ha lugn och ro?

Harmoni i hushållet

En katt som är ensam herre på täppan kan välja och vraka bland de bäst utkiks- och liggplatserna och klösmöblerna som husse och matte hjälpsamt fixat fram men med flera katter i hushållet så gäller det att se till att alla får sitt. Det är en viktig ingrediens i receptet på ett harmoniskt hem om man har flera katter (eller andra husdjur). Flera toalådor på olika platser gör att ”toalettpolisen” inte kan ligga i bakhåll och attackera den nödige, vilket kan innebära att en rädd katt börjar kissa på fel ställe. En skygg eller försiktig katt kan uppleva en stor tom golvyta som skrämmande eller känna sig trängd i ett litet utrymme. Hjälp till att bygga självförtroendet genom att erbjuda flera passager och tänk både vertikalt och horisontalt – utnyttja befintliga möbler, extra hyllor och klösmöbler som får en dubbel funktion om de ingår i en kattpassage som ger katten olika möjligheter att ta sig från en punkt till en annan i hemmet.

Katter undviker helst konflikter men de kan behöva lite hjälp på traven, de är också duktiga på ”timeshare”: om du får den där goa platsen närmast elementet på förmiddagen så är den min på eftermiddagen. Finns det andra husdjur eller små barn i hemmet så är det bra att tänka på att katten kan behöva dra sig undan ibland. En lekfull valp eller aktiv tvååring är inte alltid det populäraste sällskapet för en medelålders kisse som vill chilla.

Den bästa leksaken är du

En fråga som ofta dyker upp är av typen ”kan jag ha två katter i min lilla lägenhet?” Svaret är inte så enkelt som att citera Jordbruksverkets regelverk för permanent hållning av katt, även om det förstås är miniminivån. Din tvåa på 40 kvm kan bli oerhört mycket större med hjälp av klösträd, hyllor och en innätad/inglasad balkong eller uteplats. Utnyttja höjden – de flesta katter gillar att klättra och sitta högt. Helt naturligt för någon som är både jägare och bytesdjur.

Hur mycket tid du spenderar hemma och om du leker och aktiverar katterna har också stor betydelse. Många tror att om man bor relativt litet så kan man bara ha en katt. Vi säger snarare tvärt om. Ok, du kanske inte ska ha nio katter (fler kräver tillstånd) i en etta men en kattkompis är berikande för de flesta katter även om det finns dem som vill vara den enda primadonnan där hemma.

De flesta av oss önskar nog att alla katter kunde få njuta av utevistelse i full frihet men i praktiken är det inte alltid lämpligt. Utelivet är ofta fyllt av faror: katter blir påkörda, instängd kommer vilse eller råkar ut för elaka människor. Men innekattens liv behöver inte vara tråkigt och händelselöst. En kattkompis (eller hundkompis) har vi redan nämnt men annars är den bästa leksaken du själv. Katter är skicklig jägare så jaktlekar är oftast favoriten. En vanlig missuppfattning är att katten ska springa, hoppa och kasta sig efter ”bytet”, men tänk på hur mycket tid katter som jagar utomhus tillbringar med att spana och smyga på sitt byte, att lyssna till det lilla prasslet i gräset som avslöjar musen. Nu är det du som är musen och du kommer att behöva skärpa alla sinnen för att komma undan.

Katt-TV

Dataspel för katter och Youtube i all ära, där finns många fina filmer med möss, fåglar och ekorrar som kan underhålla katten i timmar men den mest spännande filmen är ändå den som ständigt pågår utanför fönstret. Krukväxter och prydnadssaker får maka på sig. Se till att katten har plats att både njuta av solen och följa med i det som pågår utanför. Om du har möjlighet, sätt gärna upp en fågelmatare utanför fönstret så blir underhållningen komplett.

Katten vill vara där du är, där familjen samlas, där det händer saker men ibland är det bättre att bara iaktta än att interagera, helst från en hög utkikspost eller från en trygg och mysig grotta. Skygga och försiktiga katter som gärna gömmer sig kan bli mer delaktiga och så småningom våga sig fram om de har ett lagom avskilt krypin där de samtidigt kan ha koll på vad som händer. Det blir också lättare för dig att locka fram katten med lek och godsaker. Om katten alltid ligger längst in under sängen eller i klädkammaren så kan det vara läge att blockera utrymmet och erbjuda ett bättre alternativ. Tänk då på att ”ta med” kattens doft till det nya stället, för den egna doften ger trygghet och får katten att känna sig hemma.

Katter kommunicerar hela tiden med dofter, så tvätta inte favoritfilten för ofta och undvik parfymerade tvättmedel och sköljmedel och helst även rengöringsmedel, doftspray och parfymerad kattsand (även om alla katter inte bryr sig). Alla katter behöver få klösa och placera klösmöblerna där katten ofta passerar, då är chansen större att soffan slipper bli utsatt. När katten klöser sätter den samtidigt ett doftmärke som signalerar – här bor jag, detta är mitt hem, mitt territorium – dvs precis det som vi vill att katten ska känna när vi agerar inredare åt våra katter.

Lotta Hell

• Vattensprutan är ingen lösning för att hålla katten bort, däremot finns smarta apparater som ger ifrån sig en liten obehaglig luftpuff när katten triggar den. Praktisk att använda om man absolut inte kan få katten att undvika platser som kan vara farliga, t ex spisen.

• I välsorterade zoobutiker finns dubbelsidig tejp speciellt avsedd för att förhindra katter från att klösa eller hoppa upp på ytor som inte är lämpliga.

• Gräver katten i blomkrukorna? Täck jorden med dekorativa stenar, glaskulor eller liknande. Äter katten på krukväxterna? Ge katten egna växter som den kan tugga på som kattgräs och ampelliljor.

• Ett katthjul hjälper till att ge katten motion. Tänk bara på att hjulet måste vara stadigt och ha rätt diameter så att kattens rygg inte skadas. 

• Hitta inspiration på webben. Nätet är fullt av tips – både för den händige och för den som har tummen mitt i handen. Det behöver inte kosta en förmögenhet och du kan vara helt säker på att katten inte bryr sig om märken och tjusig design.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.