Katter med klös

Katter med klös

Tyget på soffan hänger i trasor, mattan i vardagsrummet börjar få kala fläckar och soffbordet har märkliga repor på kanten. Det är lika bra att konstatera faktum – det går inte att stoppa en katt från att klösa men det går (oftast) att styra var katten klöser.

Att klösa är naturligt och nödvändigt för katten. Klösandet har flera olika syften förutom att förnya klorna. Det ger muskelträning, det hjälper till att hålla ryggen stark och flexibel och det hjälper katten att slappna av. När katten klöser gör den samtidigt en doftmarkering från små körtlar som finns mellan tårna. Katter klöser ofta på samma ställe och det blir både en visuell signal och en doftsignal till andra katter.

Kattens klor växer oavbrutet och behöver regelbunden skötsel. Spetsens slitna ytterlager måste tas bort så att det nya, vassa underliggande lagret kommer fram. Det naturliga sättet för katten att göra detta är genom att klösa, t ex på en trädstam.

Kattens klor är vassa som rakblad. De består av kerotin, som innehåller ett hårt protein, och växer från det yttre klobenet. Tåbenet är fästat med elastiska ligament som håller klon indragen i viloläge och som fälls tillbaka när klon skjuts fram.

Klorna används bland annat till försvar, till att fånga byten, till att klättra med och till pälsvård. Att operera bort kattens klor för att hindra den att klösa på möblerna är vanligt i bl. a. USA men det kan liknas vid att amputera den yttersta leden av ett mänskligt finger. I Sverige är det, tack och lov, förbjudet i lag.

Att klippa eller inte klippa…

En del innekatter kan hålla klorna fina genom att klösa på klösmöbler men det räcker inte för alla. Om klorna blir för långa så kan de växa in i trampdynan, vilket är smärtsamt och kan orsaka infektioner. Om katten har för långa klor kan den också fastna i något så att klon skadas eller lossnar.

Äldre katter är inte lika aktiva och därför slits inte klorna lika mycket. Klorna blir också skörare eller så kan de bli längre och grövre. Ha därför koll på den äldre kattens klor.

Träna katten på att få klorna klippta. Om du har möjlighet så börja redan när katten är liten och träna den på att du håller i tassarna och ”klämmer fram” klorna. Det går också att lära äldre katter. Gör det till en mysig ritual med mycket gos och gärna med en godbit som belöning. Passa på när katten är avslappad och inställd på kel så går det lättare. Till att börja med får du kanske nöja dig med att klippa en eller två klor i taget. 

Om din katt vistas utomhus så ska du inte klippa klorna. Katten behöver klorna för att kunna försvara sig och för att klättra så att den kan komma undan om den blir angripen.

Klösmöbler eller klösta möbler

Att klösa är en viktig del av kattens liv. Det går inte att hindra en katt från att klösa men det går att hindra den från att klösa på soffan. Svaret heter klösmöbler och helst ska man ha många.

Det finns många olika typer av klösmöbler, från små pelare och mattor som inte tar någon plats till stora ståtliga ”träd” som även fungerar som lek- och viloplats för katten. Innan du köper en klösmöbel – titta på hur just din katt tycker om att klösa. De flesta katter tycker om att stå upp och klösa och för att katten ska använda en klösmöbel är det ofta viktigt att den är tillräckligt hög så att katten verkligen kan sträcka ut ryggen när den klöser. Vissa katter tycker om att klösa horisontalt, gärna på den finaste mattan. Då kan det vara bättre att skaffa en klösmatta eller en plan klösmöbel. Kattägare som vill gardera sig skaffar en av varje typ – minst.

Göm inte undan klösmöblerna. Tänk istället på att placera dem strategiskt, där katten gillar att hålla till eller där den passerar ofta. Den där halvslitna klöspelaren är kanske inte så snygg tycker du och gömmer den bakom soffan – inte så konstigt då att katten istället väljer att klösa på den nya fåtöljen som står mitt i rummet.

Glöm inte att ge katten beröm när den klöser på rätt ställe. Att strö eller gnugga in lite kattmynta på klösmöbeln kan hjälpa. Det går också att träna katten att använda klösmöblerna t ex genom så kallad ”klickerträning”.

Ibland klöser katten för att få uppmärksamhet. Katter är duktiga på att få oss människor att göra som de vill. Om katten vet att du kommer rusande så fort du hör att den klöser på soffan så har den kontroll över dig. Så tänk på hur du reagerar nästa gång katten klöser på ett olämpligt ställe.

Lotta Hell

P.s. Klösmöbler, liksom klosaxar, finns självklart att köpa i Kattstallets butik. Du kan även beställa klösträd av hög kvalitet från danska Kattens No1 genom vår webbshop eller i butiken på Kattstallet. De levereras sedan direkt hem till dig.

Kattstallsbutiken

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.