Starka personligheter

Precis som människor har katter olika personligheter och att förstå din katts personlighet kan vara nyckeln till att skapa en bra relation mellan er. Men kan det också vara så att din personlighet påverkar din katt?

Har ni någonsin funderat på varför katter är så olika och trots att de kanske till och med är syskon har olika beteenden och agerar olika? Vi är medvetna om att vi människor har personligheter men även djur har personligheter och det finns forskning där man försökt att definiera personlighetsdragen hos katt för att vi ska kunna förstå våra fyrbenta vänner bättre.

Kattens välfärd

Varför är det intressant att förstå kattens personlighet? För oss handlar det primärt om tre saker:

Till att börja med – vilken katt ska man välja? Kattens personlighet har större betydelse för hur ni kommer att fungera ihop än t ex pälsfärg och ålder. Hurdan är du själv? Är du en aktiv person som alltid är i farten eller föredrar du att softa i soffan? Att välja en väldigt aktiv katt om man själv inte är så aktiv kommer med all sannolikhet att innebära problem. Liksom att välja en väldigt lugn eller tillbakadragen katt om du själv är inställd på att busa och leka mycket med din katt.

Att förstå sin katts personlighet är också viktigt för att kunna anpassa miljön för just din katt. Hur katten uttrycker sina naturliga beteenden hänger samman bl a med om den är mer extrovert eller introvert. Kan du läsa din katt så kan du också bättre fånga upp problem och snabbare se om katten har ont, är sjuk eller har någon skada.

Stress och förståelse

Katter kan, precis som vi, bli stressade av olika situationer och det är ofta då beteendeproblem uppstår. Att förstå sin katt och samtidigt även förstå sitt eget beteende i relation till katten kan bidra till en mer stressfri miljö för er båda. 

Det finns ingen enkel nyckel till att förstå sin katt eftersom katter i likhet med oss människor är olika som individer men att förstå personligheten är en bra början. Du behöver också känna till hur kattens sinnen fungerar och hur de skiljer sig från våra och vilka naturliga beteenden som katten måste få möjlighet att uttrycka i sitt dagliga liv. Att kunna läsa av kattens känslolägen hjälper dig också i tillvaron med din katt.

Personligheten är ofta ganska bestående i karakteristiska mönster av känslor, tänkande och beteende, alltså sådant som särskiljer en individ från en annan. Hos människor räknar man med att 40-50% av personligheten är genetiskt betingat, 5% familj och resterande är påverkan utifrån. Troligen är alla däggdjur likadana i detta avseende.

2017 utfördes en studie i Australien/Nya Zeeland på 2,802 katter där man översatte femfaktorsmodellen för människor till katt och tog fram Feline 5. Man utgick ifrån följande kategorier:

  • Skittishness – ”Skygg”
  • Outgoingness – ”Utåtriktad”
  • Dominance – ”Dominant”
  • Spontaneity – ”Spontan”
  • Friendliness – ”Vänlig

Ingen katt, precis som med människor, är bara en av de fem typerna utan man är varierande grader av alla fem tillsammans.

Skittishness:

Dessa är ängsliga eller nervösa katter. Vanligtvis tittar de bort och vill hellre springa och gömma sig än att möta en situation som de inte känner igen. Tvinga aldrig dessa katter att möta deras rädslor – det traumatiserar dem. De klarar av livet genom att undvika läskiga situationer, och när de lär sig att de är säkra, bygger de långsamt upp sitt självförtroende.

Outgoingness:

Eller ”nyfikna”, i vissa fall. Älskar att utforska, undersöka och generellt hamna i trubbel genom att gå dit de inte borde. Dessa katter behöver mental stimulering. Om de är uttråkade kan de utveckla destruktiva beteenden som t ex att klösa på möbler. Alltför många roar sig också med att jaga sina kamrater. Svaret är att ge dem gott om leksaker och leka aktivt med dem. Att jaga en laser eller en fjäder-på-snöre hjälper dem att få utlopp för energin och uttrycka naturligt beteende.

Dominance:

Ordet ”mobbare” summerar en dominerande katt.  Dessa katter är mindre toleranta mot andra och kan vara svåra eftersom de inte gärna delar saker såsom matskålar och toalådor. Det kan hjälpa att regelbundet leka och aktivera denna typ av katt för att nyttja energin i en annan situation än att ge sig på en kattkompis.

Spontaneity:

Det handlar egentligen inte om att vara spontan utanom att agera olika. Denna typ av katt kan reagera annorlunda på samma situation vid olika tillfällen. Det här är ofta fallet med en katt som inte har lärt sig att klara sig i livet, utan när den blir osäker kör först och ställer frågor senare. Här hjälper det att ha tydliga rutiner, såsom matning och lektid, så att katten kan förutse vad som kommer att hända – och därmed förbereda ett lämpligt beteende.

Friendliness:

Den här behöver inte så mycket förklaring – det är en spinnmaskin, typen som buffar med huvudet och gnider sig mot dina ben. Dessa katter är vanligtvis väl anpassade, ofta som ett resultat av utmärkt socialisering som kattunge.

Personligheten kan förändras och studier visar att katten blir något skyggare och mer dominant ju äldre den blir och att kattens spontanitet, vänlighet och utåtagerande också minskar över tid.

Din personlighet påverkar

2019 gjordes en annan studie (påbörjades 2016) av University of Lincoln och Nottingham Trent University där man undersökte sambandet mellan olika personligheter hos människor och beteendet och välfärden hos deras katter. Resultaten tyder på att precis som en förälders personlighet kan påverka barnets personlighet, kan detsamma vara sant för en katt och deras ägare. Man fann också att katterna efterliknade sina ägares personligheter, särskilt med egenskaper som extroversion, öppenhet och neuroticism eller emotionell stabilitet. Kattägare som rankade högre i neurotisk kategori enligt femfaktorsmodellen hade katter som visade beteendeproblem, medan ägare som rankade sig själva som mer extroverta hade katter som också tyckte om att vara ute mer.

Även om det verkligen är möjligt att fler neurotiska människor också har fler neurotiska katter, är det också möjligt att människor med höga neurotiska poäng kan uppleva vissa kattbeteenden som mer negativa än människor med mellan eller låg neurotika-poäng. Resultaten är baserade på ägarnas skattning av sina katter och det kan således också ge ett resultat som återspeglar människan i högre utsträckning än katten. Samma sak gäller för studien om Feline 5, eftersom det är ägarna som gjort skattningarna och inte katterna själva.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.