Stress ligger bakom många problembeteenden hos katt. Med ökad kunskap kan man göra mycket för att förhindra att problemen uppstår och skapa harmoni och balans i livet för både katten och dess människa.
En avslappad katt som njuter i solen är själva sinnebilden för balans och harmoni och det kan vara lätt att glömma att katter i själva verket är lättstressade djur och att stress ligger bakom många av de vanligaste beteendeproblemen hos katt. Eller vi kanske snarare ska säga – beteenden som vi människor upplever som problem och som inte så sällan har sitt ursprung i vårt eget beteende och att vi glömmer bort vad det är för ett djur som vi delar vårt hem med. Vi människor får inte glömma att vi kontrollerar kattens hela värld, i synnerhet om det är en innekatt, och att katten oftast är helt utlämnad åt de val och beslut som vi fattar åt dem.

Jägare och byte
Några viktiga saker att alltid i åtanke när det gäller katter: de är territoriella, de är både jägare och bytesdjur och oavsett hur de ser ut och lever i dag så är de fortfarande i stort sett genetiskt identiska med sina vilda förfäder. Och sist men inte minst – katter är inte små människor i päls och de är definitivt inte som hundar. Deras sinnen är i flera fall betydligt vassare än våra, de har t o m sinnen som vi inte har. Om vi ska förstå vad som ligger bakom kattens beteende så måste vi försöka tänka som en katt.
Att befinna sig mitt i näringskedjan innebär inte bara att alltid vara på jakt efter ett lämpligt byte utan också att alltid vara uppmärksam så att man inte själv blir bytet. Det gäller t ex att inte visa sig svag, vilket innebär att katter är extremt bra på att dölja att de har ont eller inte mår bra.
Mitt hem är min borg
Det är inte alltid lätt att avgöra om katten är sjuk eller om ett avvikande beteende orsakas av något annat. Så när katten börjar kissa utanför lådan, tvätta sig överdrivet mycket eller på något annat sätt bete sig annorlunda än vad den brukar göra – börja alltid med att gå till veterinären! Om veterinären konstaterat att katten är fysiskt frisk, då är det dags att börja leta efter orsaken på annat håll och inte sällan är det något som stressar katten som ligger bakom.
Mitt hem är min borg – det gäller även för katter. När katter känner att deras territorium är hotat så är det helt naturligt att de reagerar och inte sällan blir det genom att markera med urin eller avföring.
När katten kissar i sängen, soffan eller i dina eller den nya pojkvännens skor så är det lätt att se det som att katten vill straffa eller hämnas, snarare än ett rop på hjälp och ett försök att kommunicera att den inte mår bra, psykiskt eller fysiskt.
Katter kommunicerar med dofter och deras doftsinne är otroligt väl utvecklat. De har körtlar som avger doftsignaler på flera ställen på kroppen och de används flitigt i det dagliga livet, bl a för att markera territoriet både gentemot andra och för att den egna doften ger trygghet.
Precis som katter blandar sina dofter med våra genom att stryka sig mot oss (och för den delen också gärna klösa på soffan ; ) för att visa att ”vi hör ihop”, ”vi delar det här territoriet” så söker den gärna upp ställen där ägarens doft är som starkast för att skicka ett desperat budskap om att allt inte är Ok utan faktiskt raka motsatsen till Ok och du måste hjälpa mig.
Det finns många knep för att förhindra katter från att kissa på fel ställe – alltifrån att spruta citronsaft till att klä in möblerna i plast. Ibland är det så enkelt som att ställa dit en toalåda eller skaffa en toalåda till men oftast är det lite knepigare än så och även om många av tipsen kan hjälpa – i alla fall tillfälligt – så är det viktiga att försöka komma åt orsaken.
Vanedjur
”Hotet” kan komma utifrån eller inifrån och det behöver inte vara något som vi människor skulle tolka som hotfullt. Igen – tänk på att kattens sinnen är så otroligt mer känsliga än våra. Det gäller även hörseln som även den är betydligt skarpare än vår och ger katten möjlighet att hör höga frekvenser som vi helt missar.
Urinmarkering vid dörrar och fönster kan vara en signal för att visa att detta är mitt territorium och få det yttre hotet att hålla sig borta. Det kan röra sig om andra katter eller djur där utanför men det kan även vara andra saker som stressar – ljud, ljus, dofter eller aktiviteter som vi själva inte ens reflekterar över.
Ett yttre hot kan också framkalla andra reaktioner, som att katten gömmer sig, undviker fönstren eller börjar klösa överdrivet mycket på möbler och annat. Katten kanske plötsligt biter utan förvarning (eller det verkar i alla fall så för oss). S.k. omriktad aggression kan drabba människor och andra djur i hushållet, trots att de inte själv är upphovet till stressen. Stress och rädsla har också en tendens att smitta av sig både på miljöer och andra individer (jmf transportbur = besök hos veterinären = skrämmande och obehagligt).
”Hotet” kan även komma inifrån. T ex i form av en ny människa eller ett nytt husdjur men också nya rutiner, ommöblering, renovering eller något annat som påverkar balansen i territoriet. Katter är vanedjur och gillar inte förändringar. När den dagliga rutinen förändras tappar katten känslan av kontroll och blir stressad. Många katter kommer säkert att reagera när husse/matte som jobbat hemma under coronapandemin börjar återgå till jobbet och de lämnas ensamma hemma under större delen av dagen. Separationsångest kan även drabba katter.
Det finns mycket skrivet om konsten att introducera en ny katt (eller hund) i hushållet men man får inte glömma att även nya människor (ny man/kvinna, bebis etc) också behöver introduceras på rätt sätt. Att t ex stänga ute katten från sovrummet eller barnkammaren kommer troligen inte att lösa problemet utan snarare göra det värre. Se istället till att katten får en bra relation och känner sig trygg med den nya personen.
Skapa en bra miljö
Vad kan man då göra för att minska stressen och undvika oönskade beteenden? Till att börja med – se till att katten kan utföra sina naturliga behov utan onödig stress. Inred för katten. Om du har en ängslig katt så behöver den en trygg plats där den kan ha koll på omgivningen och ändå vara delaktig i det som händer och det är inte längst in under sängen. Katter tycker ofta om att sitta högt. Med hjälp av klösträd och hyllor kan innekattens territorium utökas och ge trygga passager och platser där man kan komma undan andra husdjur eller små barn och ändå vara med i det dagliga livet.
Toalådan – ha flera, testa dig fram till det strö som katten gillar bäst, se till att det går lätt att ta sig in och ut ur lådan och undvik helst täckta lådor. Om du har flera katter, var uppmärksam på ”toalettpoliser” som ligger på lur för att attackera och se till att kattlådan inte blir en ”snack box” om du har hund.
Titta på hur din katt brukar klösa (horisontalt eller vertikalt, på vilken typ av material, på vilka platser) och skaffa klösmöbler som passar just din katt och göm inte undan dem. Att klösa håller inte bara klorna i form utan ger också viktiga doftavtryck på strategiska platser som märker ut territoriet och skapar trygghet.
Kom ihåg att din egen stress kan överföras på katten. Och katten förstår inte att du är upprörd över att din chef är korkad eller att datorn inte gör som du vill.
Lek med katten! Det är inte bara roligt och låter katten få utföra sitt naturliga jaktbeteende utan motverkar direkt stress och rädsla. Leken ger också utlopp för energi som annars kan kanaliseras till mer destruktivt beteende. Lek (och godis) är ett bra sätt att skapa en positiv relation med en ny människa i hushållet.
Om katten stressas av andra djur, ljud, ljus eller aktiviteter utanför hemmet som du inte kan förhindra – se om möjligt till att katten inte kan se det som stressar. Skapa andra attraktiva och trygga platser för katten att vara där ”hotet” inte är lika märkbart.
Och så har vi förstås en växande mängd produkter särskilt framtagna för att ge katten lugn och harmoni som också kan vara värda att prova, även i förebyggande syfte om man vet att man står inför en förändring som kan stressa katten.
Lycka till med att skapa ett stressfritt liv, inte bara för katten utan även för dig själv.
Lotta Hell
Exempel på beteenden som kan vara tecken på sjukdom men lika gärna kan indikera stress:
- Drar sig undan
- Äter inte/äter mer/äter för snabbt
- Blir utåtagerande och aggressiv
- Kissar och bajsar på fel ställe
- Kräks/diarré
- Tvättar sig för mycket/inte alls
- Blod i urinen
Vissa fysiska problem kan förvärras av stress. T. ex. så kan katter som har idiopatisk cyctit (problem med nedre urinvägarna) påverkas mer av stress. Blod i urinen kan vara ett tecken på detta. Stress kan också skapa fysiska problem som stressmage och kräkningar. Överdrivet putsande kan leda till att katten slickar av sig all päls.