Kattlåda och sand
Det finns två typer av kattlådor; öppen och täckt. Vilken av dem som katten föredrar är individuellt och du får därför prova dig fram till vilken som passar just din katt. Generellt sett är katterna på Kattstallet vana vid öppna lådor, även om vi även har vissa täckta. Fördelarna med täckta lådor är framför allt för kattägaren; de stänger in lukter lite grann och att katten inte kan skvätta utanför lådan. Ett tips är att du har en dörrmatta under lådan, så att överflödig sand fastnar där när katten hoppar ur lådan.
Vad gäller sand, finns även där flera olika typer att välja mellan. Du får helt enkelt pröva dig fram för att se vilken som passar din katt bäst. Vissa katter gillar inte snabba byten av kattsand och vägrar då att gå på låda. I sådana fall krävs successivt sandbyte, då du blandar in lite av den nya typens sand med den gamla.
Regelbunden rengöring av lådan är mycket viktigt och plocka bort avföring så ofta som möjligt, annars finns en risk att katten inte vill gå på lådan. Byt ut all sand vid behov, då lådan är ren räcker det att fylla på sand eftersom. Tänk även på att ha matskålar långt ifrån lådan, eftersom katter inte vill göra sina behov i närheten av maten.
Aktivering
Katter behöver aktivering för att må bra, annars blir de understimulerade, mår dåligt och det blir jobbigt för dig som kattägare. Detta gäller framför allt innekatter, som behöver mycket aktivering för att må bra. Det kan ordnas med klös- och klätterställningar och olika leksaker. Det finns många olika kattleksaker att köpa, men man kan även göra hemmagjorda. Bara fantasin sätter gränserna! OBS! När du köper leksaker är det viktigt att du kollar så att de inte kan skada din katt, långa snören och små, lösa delar kan skada.
Innekatter kan aktiveras genom att man går ut med dem i sele och koppel om man först vänjer katten vid det. Man kan även aktivera sin katt genom att lära den olika kommandon, med godis som lockbete. Det går endast om katten själv tycker att det är roligt, man ska inte tvinga en katt!
Pälsvård
Alla katter kräver pälsvård. Borsta din katts päls regelbundet för att förebygga hårbollar, tovor och samtidigt titta efter sår eller parasiter. Försök få katten att uppleva borstningen som positivt. Se till att katten är avslappnad när du borstar den, till exempel när den sover eller ligger i ditt knä.
När katten är smutsig eller när den har ohyra behöver den badas. Då är det bra om katten har blivit vand vid detta från tidig ålder.
Hälsa
Om din katt uppvisar beteendeförändringar eller andra tecken på sjukdom – kontakta veterinär snarast! Observera att Kattstallet ej svarar på medicinska frågor! Du kan förebygga ohälsa hos din katt genom bra skötsel och utfodring samt kastration och vaccination.
Det är viktigt att man som kattägare lär sig känna igen kattens normala beteende för att kunna notera förändringar: notera aptit, törst, avföring, urin och aktivitetsnivå. En gång i veckan bör du kolla igenom din katt på yttre sjukdomstecken; undersök kroppen, munhåla, tänder, öron, analöppning, könsöppning och tassar efter rodnad, parasiter, knölar, sår eller ömma punkter. På så sätt kan du upptäcka sjukdom tidigt och underlätta läkningsprocess och förebygga lidande hos katten.
Vaccination
Vaccinera din katt mot kattpest och kattsnuva oavsett om katten är inne- eller utekatt. Ovaccinerade innekatter är extra känsliga för smitta eftersom de inte utsätts för naturlig smitta så som utekatter, därför kan de insjukna vid plötslig exponering av smitta t.ex. genom att du drar in smitta under skorna utifrån. Vissa vaccinerar även sina katter mot andra sjukdomar. Hör med din veterinär om råd inför vaccination!
Avmaskning
Avmaska din katt vid behov, inte i onödan. Lämna in ett avföringsprov till veterinären vid misstanke om parasitinfektion och få därefter råd om eventuell avmaskning.
Fästingmedel
Använd inte Expot vet. till katt – läkemedlet är endast till för att förebygga parasitangrepp på hund! Det finns andra preparat som är avsedda för katt – hör med din veterinär.