Sommartips

Tips för en säker sommar med katten

Gå i sele
Om katten inte är van att vara utomhus, börja med att vänja den genom promenader i sele. Utöka successivt området så att katten är väl bekant med hur det ser ut även relativt lång ifrån hemmet. Det minskar risken för att katten ska springa vilse och inte hitta hem om den blir skrämd.
Att gå promenader i sele är också ett utmärkt sätt för katten att få vara utomhus på ett säkert sätt i mer trafikerade områden. Med lite träning så brukar det gå att få även vuxna katter att gå i sele. Börja öva korta perioder inomhus så att katten vänjer sig vid selen och kopplet i en trygg och van miljö. Välj en lugn tid på dagen de första gångerna du tar ut katten, annars kan det hända att den blir skrämd – snart kommer den att älska sina promenader.

Ofrivillig utekatt
Om du har innekatt – var försiktig med öppna fönster! Katter kan ta sig igenom mycket smala springor och det är gjort på ett ögonblick. En innekatt som plötsligt befinner sig utomhus i en ny skrämmande miljö kan lätt springa bort och sedan inte hitta hem igen.

Säkra balkongen
Balkongen är en uppskattad plats där man kan sola och spana på omgivningen. Det är lätt att göra sin balkong till en trevlig och säker plats för både människa och katt genom att ordna strategiskt placerade sittplatser (gärna högt upp) så att man kan välja sol eller skugga. En kruka med kattgräs brukar vara uppskattat (och kan rädda livet på krukväxterna) – och sist men inte minst ska balkongen vara in-nätad.
Enligt Jordbruksverkets regler måste balkonger mer än fem meter ovan marken vara försedda med nät om katten ska få vistas där ensam. Men även om du är ute på balkongen tillsammans med katten är det lätt att en olycka händer och i motsats till vad många tror så skadas många katter mycket svårt genom fallolyckor från fönster och balkonger varje år.

Glada grannar
Många katter i området och sura grannar som klagar på kattkiss i rabatterna? Tipsa dem om att sätta växterna tätare så blir det inte lika lockande att använda rabatterna som toalett – och dessutom slipper de rensa ogräs. Bra för grannsämjan – och tryggt för katten – är annars att bygga en kattvoljär eller hägna in en del av trädgården så att katten får ett eget uterum. På internet kan du hitta mängder av tips och inspiration på kattvänliga balkonger och trädgårdar.

Värmekänsligt ökendjur
Katter är visserligen ökendjur men de är ändå känsliga för värme. Värmeslag visar sig genom att katten börjar flämta och har svårt att få luft. Kyl ner katten med kallt vatten, framför allt på huvudet. Kontrollera kattens temperatur efteråt och kontakta veterinär. Om katten kräks eller förlorar medvetandet så måste den till veterinär snarast. Lämna aldrig djur i en varm bil – den kan bli en dödsfälla!

Otrevliga djur
Utelivet kan ibland innebära närkontakt med andra djur av det mer eller mindre trevliga slaget:
Ormar kan vara frestande leksaker. Katter blir sällan riktigt dåliga av ormbett men dödsfall kan förekomma, därför är det säkrast att kontakta veterinär om du tror katten blivit biten. Katter blir oftast bitna i tassen och symptomen är en kraftigt svullen framtass. Ett bett i nosen kan se värre ut men ett bett i benet eller tassen är farligare eftersom giftet sprids snabbare i kroppen och kan ge skador på inre organ. Därför är det viktigt att hålla katten i stillhet tills den kommit till veterinär. Lägg också ett kylande omslag på bettet.
Bin och getingar är roliga att jaga. Katter blir oftast stungna i tassen, vilket naturligtvis gör ont men i övrigt är ofarligt. Om katten fått många stick eller blivit stungen i munnen är det däremot viktigt att ta sig till veterinär snabbt för att få motgift.
Fästingar. Sommarens otrevligaste kryp är nog utan tvivel fästingen. Undersök katten noga varje dag för att upptäcka eventuella fästingar. De sitter ofta bakom öronen och på halsen. Försök att få bort hela fästingen, om en del sitter kvar så brukar den trilla bort efter ett tag men håll ett öga på stället där fästingen suttit, det kan bli ett infekterat sår. Fästingar sprider borrelia och ehrlichia, och även om det är ovanligt att katter blir sjuka så är det bäst att ta bort fästingarna så fort som möjligt för att minska risken för smitta. För att katten inte ska få så många fästingar kan du använda Frontline, som säljs på apotek och är särskilt utprovat för katt. Obs! använd inte Exspot som är avsett för hund, det innehåller ämnet permetin och kan göra katten svårt sjuk.
Paddor är nyttiga djur men en katt som försöker sig på att kalasa på en padda får en otrevlig överraskning. Paddor har en körtel bakom varje öga som utsöndrar ett gift när paddan känner sig hotad eller vid ett bett från ett rovdjur. Giftet gör att katten blir illamående och kan dregla i upp mot ett dygn. Slemhinnorna i munnen svullnar, blir röda och gör ont. De flesta återhämtar sig efter några timmar men om din katt verkar allmänpåverkad, får kräkningar eller andnöd – eller om du är osäker på hur katten mår – kontakta veterinär för hjälp.


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.