OM DU HAR HITTAT EN KATT
Kom aldrig till Kattstallet oanmäld med en upphittad katt. Kontakta oss först eftersom vi som regel alltid har fullt. Vi kan ha plats men vi har tyvärr ofta fullt och du får då försöka hitta en lösning för katten tills vi har plats. Försök alltid att hjälpa katten först genom att söka efter dess ägare.
VILSE.NU
Om din katt sprungit bort eller om du hittat en katt så rekommenderar vi den nationella databasen VILSE.NU. Där kan man söka bland bortsprungna och upphittade katter från hela Sverige. Man kan annonsera gratis och det finns även mängder av goda råd och tips.
vilse.nuGör så här:
OBS! Om katten är skadad eller sjuk – ta den omedelbart till närmaste veteinär.
1. Kontrollera om katten är id- märkt eller har halsband med uppgifter om ägare. Det är inte alltid lätt att avläsa tatueringen, ett sätt är att belysa örat från baksidan med en ficklampa.
2. Finns en tatuering, tag kontakt med Kennelklubbens kattägarregister http:/ /kennet.skk.se/agarreg/katt_sok.aspx eller på tel 08-795 30 00 eller 08-795 3050. Du kan också själv söka på deras hemsida. Har inte Kennelklubben öppet kontakta polisen som kan hjälpa till att söka på Internet. Katten kan också vara registrerad hos SVERAK. Sök på deras hemsida http://www.sverak.se/ID/ index.htm, eller ring 033-10 15 65.
3. Finns ingen id-tatuering kan katten ha ett chip under huden mellan skulderbladen. Detta kan veterinär, polis eller katthemmen kontrollera med en scanner.
4. Besök närmast polisstation eller ring 114 14 för att kontrollera i polisens register över bortsprungna katter. Om katten inte finns i registret be polisen skriva in katten som upphittad.
5. Ta en bild av katten och beskriv den i text, sätt upp lappar i närmaste affär, vid busshållplatsen, på djurkliniker och på platser där det rör sig mycket folk. Katten kan vara långt hemifrån.
6. Titta på katthemsidor under rubriken bortsprungna katter
7. Annonsera i tidningar och på Blocket, hos olika kattorganisationer, exempelvis Stockholms Katthem, Djurhjälpen i Vaxholm.
8. Köp ett katthalsband med säkerhetsspänne och hylsa och skriv en lapp som du lägger i hylsan. Till exempel: ”Om du äger denna katt, var vänlig ring”; skriv ditt eget telefonnummer. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig om katten kommer hem med halsbandet på sig.
9. Om inget av detta ger resultat, om varken du själv eller någon du känner har möjlighet att ta sig an katten, kontakta närmaste polisstation. Är katten en social katt som haft ett hem är katten ”ett hittegods”.
Om polisen nekar att ta emot katten – stå på dig och hänvisa till hittegodslagen. Läs mer på polisens hemsida http://www.polisen.se/Service/Hittegods/ Upphittade-djur/
10. Om katten är skygg kan du behöva låna en fälla för att fånga in den. Fällor finns att låna från katthem och ibland även från kommunens viltvårdare.